Informatie over beschrijfbare DVD's

 

De DVD (Digital Versatile Disc) was er het eerst in de vorm van geperste exemplaren waar speelfilms op worden uitgebracht. Net als bij de CD kwamen daar na enige tijd ook de beschrijfbare versies bij. Zo zijn er drie verschillende vormen beschrijfbare DVD's te onderscheiden. Zo is er de DVD-R, de DVD+R en de DVD-RAM. Zoals vaker is gebeurd, is het systeem met de beste specificaties (DVD-RAM) niet de standaard geworden. Van de overige twee systemen wordt DVD+R het meest gebruikt. Ook wij doen vrijwel alles op dit systeem, terwijl ook op verzoek DVD-R geleverd kan worden.
Van de DVD+R en de DVD-R zijn ook herschrijfbare versies gemaakt. Dit zijn de DVD+RW en de DVD-RW. Op deze schijven kan meerder malen ( naar wat de fabrikanten beweren 1000 x ) worden geschreven. Een nadeel van de herschrijfbare schijven is dat de ondersteuning op de DVD-spelers een stuk minder is. Dat wil zeggen; er zijn heel wat DVD-spelers die dit soort schijven niet kunnen afspelen. 
De dual layer is een DVD waar een dubbele laag op de schijf kan worden gebrand. Daar kan dan bijna 9 GB op een schijf. Bij de gewone DVD is dat 4,37 GB.
De ontwikkeling van de techniek:

Tot nu toe is er sinds de digitalisering van de informatie keer op keer gebleken dat er moet worden overgeschakeld naar een volgende generatie digitale dragers. Zo begon het met de floppy-drive. Eerst de 5,25 inch schijf. Later de 3,5 inch floppy. Na de floppy's kwamen de harde schijven. Vervolgens kwamen de digitale bandjes die in de video-camera's en digitale opslagmedia worden gebruikt. In dit stadium konden voor het eerst video-opnamen digitaal op een band worden opgenomen. Tegenwoordig wordt er al direct op een digitaal schijfje opgenomen. Het zal dus zeker niet lang duren of het volgende medium staat ons weer ter hand. Het kan alleen maar mooier worden in die zin.

In de beginjaren van de CD werd veelal geschreven dat de CD's zeker 100 jaar konden worden bewaard. Dat wordt nog steeds veel beweerd over de DVD. Mijn mening hierover: Ik denk dat de DVD's heel lang mee kunnen; daarvoor zijn de condities waarin de schijven worden bewaard wel erg belangrijk. Zo moet een schijf nooit in de zon worden gelegd. Hierbij kan de temperatuur snel hoog oplopen tot wel 55 graden celsius. Dat is niet goed voor de duurzaamheid. Nog sterker. De schijf kan wel eens in één keer onleesbaar geworden zijn. De informatie wordt namelijk geschreven in een soort was laag. Als de was smelt, dan is de info vervlogen. Nou is het type schijven wat ik gebruik wat dat betreft tegen meer bestand dan ik verwacht had. Er moest een schijf worden vernietigd en als een buster bedacht ik hier een leuk proefje voor. De schaar, het mes en breken had ik al gehad. Allemaal zeer betrouwbare DVD-vernietigers. Maar het gaat hier even om de temperatuur. Ik hield bij een volgende proef onder een DVD-schijf een aansteker met de vlam recht onder en met de vlam tegen tegen het beschrijfbare oppervlak. Dit gedurende drie seconden lang. Ik drukte even later de schijf in de computer en was hoogst verbaasd dat de informatie nog volledig te lezen was. Toen ik de aansteker iets langer er onder hield, smolt de schijf op het gedeelte waar de vlam onder gehouden werd. De schijf zakte ter plekke een stuk naar beneden zodat daar een holletje in ontstond. Die schijf durfde ik niet eens meer in de speler te doen en ik nam ogenblikkelijk aan dat de truc gelukt was. Maar mijn verbazing was groot wat een beschrijfbare DVD qua temperatuursmishandeling kan hebben. 

Over de duurzaamheid kan ik inmiddels wel zeggen: Ik heb mijn eerste CD-schijven van vergelijkbare kwaliteit als de DVD's die ik gebruik nog bewaard. Al  die CD's zijn nog volledig afspeelbaar.  

De duurzaamheid van de schijven (zowel de geperste als de beschreven DVD's) wordt ernstig bekort door krassen. De DVD's moeten altijd voorzichtig worden opgepakt. Bij voorkeur zodanig dat de beschreven kant van de schijf niet wordt aangeraakt. Het laten slingeren van een schijf buiten de DVD-speler, computer of de DVD-box is dan ook sterk af te raden.

Verder is er veel verschil in de kwaliteit van de verschillende merken DVD's. Ook de manier hoe de informatie op de schijf wordt gezet is van sterke invloed.  

Ook vocht is een vijand van de schijf.

Tips voor het duurzaam bewaren van beschreven DVD's:

- niet te warm bewaren

- niet te koud bewaren

- niet te vochtig bewaren

- niet los laten slingeren. Netjes in het doosje terug doen.

- niet aan de achterzijde aanraken

Ik hoop dat we u hiermee wat meer hebben kunnen vertellen over de DVD, maar belangrijker; hoe u langer plezier kunt hebben van uw schijfjes.