Amersfoortse Courant

'Blijkbaar heb ik een soort filmtalent'

van een versleeggeefster

Hoogland

' Ontdek je plekje op het water '. Zo omschrijft de Hooglandse politieman René Wessels (39) zijn eigengemaakte videofilms over de Nederlnadse watersport. Die maakt hij tijdens zijn motorbootvakanties op de Nederlandse wateren. " Blijkbaar heb ik een soort talent, want het slaat aan. "

Wessels' nieuwste film, " Varen op de Turfroute " is deze maand uitgekomen. " Werken aan een film slokt werkelijk al mijn tijd op", vertelt hij. " Met de eerste ben ik zo'n drie jaar bezig geweest. En ook deze keer heb ik er al mijn vrije tijd ingestopt. Mijn vrouw klaagt daar wel eens over."

Samen met zijn echtgenote en dochter vaart Wessels de Nederlandse wateren af, met hun motorboot de Elmajo. In 1985 zat hij voor het eerst op een motorboot, die van zijn schoonouders.

" Watersporten was altijd al mijn hobby. Ik heb wedstrijden gezwommen, gesurfd, gezeild, gedoken. Varen met de motorboot paste mooi in dat rijtje.. De meeste mensen gaan voor een mooie vakantie de oceanen over. Ik wil in mijn films laten zien dat je met je boot hier in Nederland ook de prachtigste dingen kunt tegenkomen."

Wessels andere hobby, filmen, kwam pas later. Zijn schoonvader kocht in 1988 een videocamera, zodat Wessels het opknappen van diens boot kon filmen. Dat lukte goed. De volgende twee films maakte hij onder water, om zijn vrouw over te halen met hem te duiken. Hoewel dat mislukte ( " Sinds ze al die enge beesten onder water heeft gezien, heb ik haar zelfs nooit meer zien zwemmen " ) won hij wel een vierde prijs in een landelijke wedstrijd voor amateurfilms.  Daarna was hij niet meer te stoppen.

In ' Varen op de Turfroute ' laat Wessels in 52 minuten van alles zien over de oude turfroute voor schepen door de provincies Drenthe, Friesland en Overijssel. De beelden van het gebied, die hij voor het grootste gedeelte vanaf zijn boot heeft gemaakt, worden afgewisseld met intervieuws en tips en wetenswaardigheden over de omgeving.

Wessels:" Mijn motto is : kom van die boot af. Ik wil mensen laten zien dat het ook heel interessant is om de omgeving verder te bekijken, bijvoorbeeld op de fiets. Er is daar zoveel moois te zien."

In het dagelijks leven werkt Wessels bij de verkeerspolitie in Driebergen. Alle vrije tijd die hij over heeft, besteedt hij aan zijn hobby. Het filmen doet hij tijdens het vaarseizoen. De rest van het jaar is hij bezig met het in elkaar zetten van de uiteindelijke film, die voor het begin van het vaarseizoen in maart klaar moet zijn. Onderzoek, filmen, monteren, folders maken, aanschrijven van de pers en onderhouden van zijn website, hij doet alles zelf.

" Ik wil alle disciplines beheersen, op een zo hoog mogelijk niveau. Dat ik alles zelf doe is ook uit noodzaak. Als ik iemand in dienst zou nemen, zou de video in de verkoop meteen een stuk duurder worden, en dat wil ik niet. Ik maak nu eigenlijk geen winst. Van mijn vorige video zijn zo'n zeshonderd exemplaren verkocht, maar alles wat ik daaraan verdien, geef ik weer aan nieuw materiaal uit. De opname-apparatuur die ik nu heb, heb ik gekocht na een financiele meevaller. Die is van goede kwaliteit. Maar ik moet nodig nieuwe snellere montageapparatuur hebben, want nu zit ik, in de zes maanden die ik ervoor heb, bijna alleen nog op mijn montagekamertje, omdat het zoveel tijd kost."

Kopers van de video zijn vooral 55-plussers, omdat dat vaak de leeftijd is dat mensen een motorboot kopen. In bladen als ' de Motorboot ' en ' de Waterkampioen ' lezen zij over zijn video. Ook in de keuze van zijn onderwerpen houdt Wessels rekening met zijn publiek. " Ik zou graag een keer een filmin het gebied Salland maken. Maar dan moet ik ook de IJssel op en dat is geen rustige rivier, er varen veel vrachtboten en er is een sterke stroming. Ik denk dus dat ik mijn volgende film in Friesland ga opnemen. Dat is ook een heel mooi gebied, maar wat rustiger.

Wessels wordt door zijn collega's weleens 'Haanstra' genoemd. " Dat is ook mijn grote voorbeeld," zegt hij. " Mijn stijl van filmen schijnt een beetje op die van hem te lijken. Mensen vonden mijn vakantiefilmpjes vroeger ook al leuk. Het is vooral een kwestie van tijd erin steken, interesse. En misschien ook wel een beetje talent. Mijn doel is om binnen afzienbare tijd een film voor TV te maken. Dat moet ik kunnen bereiken. Ik werd in ieder geval na mijn eerste film al op het water herkend. Dat is toch een compliment. Ik wil gewoon steeds professioneler worden. "

Amersfoortse Courant  ( donderdag 3 mei 2001)