de Motorboot

Motorboot juni 1999

Varen door Groningen

Een videofilm gemaakt door een motorschipper. Niet zo bijzonder denk je eerst, want heel wat video-amateurs maken op en om het water wat shotjes van hun familie en vrienden. Maar wat Rene Wessels, hij noemt zich watersporter en videohobbyist, heeft gemaakt is van uitzonderlijke goede klasse. Zijn film " Varen door Groningen" is zo goed gemaakt dat ik geen woord zeg over een paar onvolkomenheden. De film duurt 52 minuten, is in kleur, met achtergrondmuziek, titels en commentaar; aanbevolen voor wie niet weet waar hij zal gaan varen, wie varen in Groningen overweegt, of gewoon lekker motorvaren op video wil zien. Vrijwel iedere motorschipper dus.

Onderverdeeld in drie routes bevaart Wessels met zijn Pedro 33 motorkruiser alle voor hem bevaarbare wateren in de provincie Groningen. Tijdens de vaart bespreekt hij brughoogten, diepten, bruggen, sluizen en ligplaatsen. Het gaat echter niet alleen over nautische zaken , ook de dorpen steden met hun lokale bezienswaardigheden, musea, kunstuitingen enzovoort toont en bespreekt hij. Omdat een film is gemaakt om er naar te kijken, ga ik hier die vaarroutes niet uitgebreid beschrijven.

Na een aantal seizoenen in Groningen te hebben gevaren is Wessels laaiend enthousiast geworden over het gebied daar. Hij is het vast volledig eens met de reclameslagzin ' Er gaat niet boven Groningen"; Begrip voor zijn gevoelens krijg je al gauw bij het zien van de film. Wat is het daar in Groningen mooi toervaren en wat is het daar met de bruggen en sluizen goed voor ons geregeld. Veel vlot bediende en zelf te bedienen kunstwerken krijgen wij te zien. In een voorbeeld laat mevrouw Wessels zien hoe zij zo'n automatische brug en sluis passeren. Ook is goed te zien dat het er nog rustig varen is. In een paar plaatsen, Groningen, Sappemeer, zijn veel boten, maar verder lijk je zelfs in het hoogzeizoen meestal alleen te varen, en als je dat wilt te overnachten. Wat mij ook opviel zijn de vele goed ingerichte aanlegplaatsen, zowel in jachthavens als daarbuiten. De plaatselijke overheden zien blijkbaar het belang van goede voorzieningen voor motorvaarders.