de Telegraaf

HOOGLANDSE POLITIEMAN COMBINEERT VAAR- EN FILMHOBBY.

Door Piet Helmholt voor de Telegraaf ( Vaarkrant ) 1-4-2000.

HOOGLAND - De Wateralmanak, waterkaarten, folders, boeken en reisgidsen. Het zijn allemaal " instrumenten " om de watersportvakantie voor het komend seizoen weer voor te bereiden. Wie Groningen als vaarprovincie wil ontdekken, kan sinds kort ook gebruik maken van een nieuw en heel instructief middel: de videoband " Varen door Groningen ".

Niet gemaakt door een pr-bedrijf, VVV- of commercieel watersportbedrijf, maar een professionele productie van politieman René Wessels uit Hoogland. In het dagelijks leven werkzaam als verkeersagent op de autosnelwegen in midden-Nederland, maar in de vakantie met camera en motorboot te vinden op de Groningse vaarwegen.

  foto: Aldo Alessie

" Groningen ", zegt René is voor mij en mijn vrouw Gerda de watersportprovincie bij uitstek. We hebben heel wat provincies bezocht, maar de verscheidenheid van het gebied, de vriendelijkheid van de mensen; de voordelige havens in verhouding tot de rest van het land en de welwillendheid van ambtenaren die de brug bedienen. Dat alles is echt volop genieten.

KIJKPLEZIER

De film, die garant staat voor bijna een uur kijkplezier, toont alle bevaarbare kanalen en waterwegen. René zorgt zelf voor de presentatie, spreekt het commentaar bij de beelden en wijst op allerlei relevante informatie. Zo wordt geregeld bij een waterweg aangegeven wat de diepgang is, bij bruggen de doorvaarthoogte en wanneer een dorp en plaats in beeld verschijnt, worden de bezienswaardigheden, musea en dergelijke genoemd.

Volgens René  worden alle bevaarbare waterwegen getoond. Om dat te realiseren is de Hooglandse politieman naar schatting meer dan drieduizend uur actief geweest met het filmen en monteren: Een gigantische klus. Groningen telt zeker meer dan zestig uur vaarroutes en die komen alle op de band voor. In tegenstelling tot Friesland zijn de vaarwegen hier echt rustig en bovendien alle gratis.  Van de provincie Groningen heb ik een financiële bijdrage voor de productiekosten ontvangen en dat zie ik als een vorm van waardering.

Wessels probeert de videobanden te verkopen aan geďnteresseerde watersporters: Ik heb geen commerciële doelstelling voor ogen. Het aantal uren staat in geen verhouding tot de eventuele opbrengsten. Maar daar gaat het mij ook niet om. Ik wil anderen laten delen in de kennis die ik heb opgedaan van dit schitterende watersportgebied.

René heeft inmiddels plannen ontwikkeld om wellicht een serie instructieve banden voor de watersporter te gaan maken:,, Misschien zelfs per provincie een band. Ik hoop dit jaar - zo het nu lijkt - in ieder geval te beginnen met de opnamen van het Westland. Dus het gebied tussen Amsterdam, Rotterdam en Gouda.Voor meer informatie: