Drentse editie

Politieman René Wessels maakte videofilm over de vaarprovincie van Nederland

Een liefde voor Groningen per motorbootRene met camera voor op de Pedro 33.

 

foto: Anne Marie Kamp

 

René Wessels met zijn motorboot in de jachthaven van Zuidbroek. " Ik zal Groningen nooit uit het oog verliezen. Ik vind het de vaarprovincie van nederland. De natuur kent er zijn weerga niet."

En zo gebeurde het dat de liefde voor Groningen hem steeds meer te pakken kreeg. Al varende met zijn motorboot. Rene Wessels (37):" Als westerling heb je de indruk dat de provincie alleen maar hartstikke plat is. Ga je er varen, dan ontdek je de charme van Groningen."

Hij houdt van de rust, van de natuur, van het geluid van loeiende koeien en het waaien van de wind door de bomen. Ook gooit hij graag een hengeltje uit. " Dan voel je je als god in Frankrijk. Dan kom je helemaal tot rust. Dat vind ik ontzettend lekker."

Door Barend Strang ( voor de Drenthse edite van het Groninger Dagblad )

Rene Wessels heeft nog een andere liefde: filmen. Op professioneel niveau. Hij combineerde zijn hobby's en maakte een videofilm: " Varen door Groningen". In 52 minuten koerst hij door alle wateren die er maar binnen de provinciegrenzen te vinden zijn. Komende vrijdag wordt het eerste exemplaar ten doop gehouden tijdens een groot feest in de jachthaven van Zuidbroek.

De schipper van de Emajo, een Pedro 33, woont in Hoogland en werkt bij de verkeersafdeling van het Korps Landelijke Politiediensten in Driebergen.Het patrouilleren over 's rijks wegen behoort tot zijn dagelijkse taak. Inderdaad, dat is heel wat anders.

De motorboot kwam in 1984 in Wessels' leven tegelijkertijd met zijn vrouw. " Haar ouders hadden een boot. Ik stapte er op en stond al gauw aan het stuur. Ik ben er niet meer vandaan gekomen. Dan ga je zelf varen, in Friesland natuurlijk, Altijd maar in Friesland. Op een dag kom je tot Visvliet, aan de grens van Groningen. Je waagt de stap in het onbekende en vaart door naar Zoutkamp. Over de Lauwers. " Hartstikke mooi. Echt." De ontdekkingstocht gaat verder, richting Winsum, Bedum. Je besluit om in een volgende vakantie de kennismaking met Groningen verder uit te diepen. Delfzijl en Appingedam verschijnen binnen je horizon. Je gaat buitenom naar Termunterzijl en geniet van al die prachtige uitzichten. Dan heeft de liefde voor Groningen definitief toegeslagen en besluit je die te delen met anderen door er een film over te maken.

Rene Wessels besteedde in drie jaar zes vakanties aan zijn videofilm en stak er vijfentwintigduizend gulden in. "Voor een politieman kan dat niet uit." Hij beluisterde voor de achtergrondmuziek 150 cd's en sprak met zijn aangename sonore stem zelf de begeleidende tekst. In de film vaart hij drie routes; het Marengebied,en de provincie ten noorden en ten zuiden van het Winschoterdiep.. Elk gebied heeft zijn eigen charme. Overal vind je wat anders." Neem het veengebied. Neem Veendam., waar je 26 bruggen en sluizen op de waterkaart ziet staan. Hoe kom je daar ooit door heen, vraag je je af. Moeiteloos. Wessels staat er nog verbaasd over dat clubje meefietsende brugwachters. Zo kun je heel langzaam doorpoekelen. Het kost niks. Alles wordt keurig voor je geregeld.

De voorzieningen zijn uniek. Op heel veel plaatsen krijg je een sleutel om door sluizen te gaan. Zo kun je in je eigen tempo door het gebied varen. Dat geeft je een ontzettende vrijheid. Als je 's avonds in een haven wat gaat drinken, hoor je daar van andere motorbootvaarders lyrische verhalen over."

Neem het marengebied. "Als je daar gaat varen, kom je niks tegen. Bij Pieterburen heb je een vaart die maar 5 meter breed is. Je zit met je boot tussen het riet en kijkt over het land heen. "Draai de boeg eens richting Nieuwe Statenzijl. Daar vind je een rust die uniek is in Nederland. "Ach, zijn oma leefde ooit daar in die omgeving. Zij vertelde hem eindeloos over weidse blikken. Nachtenlang kon hij naar haar luisteren. Zelfs nog toen hij in militaire dienst zat.

Met zijn film gooit Wessels wellicht een beetje zijn eigen glazen in. "Maar ik wil laten zien hoe mooi Groningen is. Dat verdient te worden uitgedragen. Ik wil het niet egoistisch voor mij zelf houden. Ik wil de mensen gewoon wegwijs maken. En zoveel drukte als in Friesland zul je hier toch nooit krijgen."

Hij heeft in Zeeland gevaren, kent Noord-Holland. Maar hij vond nergens een provincie die hem meer bekoorde dan Groningen. "Ik zal Groningen nooit uit het oog verliezen. Ik vind het de vaarprovincie van nederland.  De natuur kent er zijn weerga niet.

Zijn film is niet zomaar een videofilmpje. Het is een document. Een document van een ware, toegewijde liefde.