Nieuwsblad van het Noorden 

Langs Turfroute mooie plekjes te ontdekken

Nieuwsblad van het Noorden

 

Filmmaker Rene Wessels in het waterdorp Giethoorn: ' Ik wil mensen juist van de boot af en het gebied in sturen. Langs de Turfroute zijn zoveel mooi plekjes om te ontdekken.'

Foto : Frens Jansen

'Turfroute' herleeft nu op video

Varende politieman maakt promotiefilm voor waterrecreant

door Jolanda de Kruyf

Giethoorn - Ook hier dreven gedroogde moppen turf voorbij. Tijdens hun verre reis over water, door het kanaal Beukers - Steenwijk. Hoog opgetast gingen de vrachtjes stroomafwaarts vanaf het Margrietkanaal bij Akkrum, ter hoogte van Kuinre rechtstreeks de Zuiderzee op, voor verder transport naar het westen. Eeuwenlang ging het zo. En al zijn de laatste beurtschippers met pensioen, gaan goederen per truck met oplegger: de grote 'Turfroute' door Fries, Drents en Overijssels vaarwater heeft na eeuwen nog niets aan populariteit ingeboet. Rene Wessels laat het zien door het oog van zijn camera. Aan de vooravond van een nieuw seizoen voor de pleziervaart ligt zijn jongste videoproductie op de planken.: ' Varen op de Turfroute '.

In het dagelijks leven is Rene Wessels 'bromsnor' op Neerlands autosnelwegen. Surveilleert, filmt en confronteert al te haastige rijders met hun oneerbaar weggedrag. En ook in z'n vrije uurtjes is de in Hoogland woonachtige politieman (39) vaarfanaat en hobbyfilmer niet achter het statief van zijn camera weg te slaan. Liefst in ongerepte, noordelijke regionen.

De afgelopen twee jaar heeft hij de grote Turfroute per motorboot verkend, tijdens de vervening een belangrijke vervoersader voor de regio Zuid-oost-Friesland, Drenthe en Noordwest-Overijssel, nu louter doorvaart voor een paar duizend waterrecreanten per jaar. ' Een fantastisch traject. Dat wil ik graag delen met mensen.' Wie er oog voor heeft hoeft niet naar verre streken. In eigen land is genoeg te ontdekken. Daarom wil ik dit soort films maken, laten zien hoe mooi Nederland is.'  ' Varen op de Turfroute ' voert de kijker exact 52 minuten mee door smalle vaartjes, strakke kanalen, langs natuurgebieden, verstilde dorpjes en toeristische stadjes in de drie provincies. Een 230 kilometer lang traject dat vanaf het oorspronkelijke startpunt Akkrum dwars door natuurgebied de Deelen voert, de beroemde Opsterlandse Compagnonsvaart ( ten tijde van de turfwinning, in de achttiende en negentiende eeuw gegraven ) passeert, langs plaatsen als Appelscha en over de Drentse Hoofdvaart via Diever en Havelte naar Meppel, Giethoorn, Steenwijk en Ossenzijl. Om vanuit Nationaal Park De Weerribben opnieuw de doorsteek richting noorden te maken over 't riviertje De Tjonger, terug naar Akkrum. Waar het ooit allemaal begon.

Na ' Varen door Groningen ' ( met gejuich ontvangen in het motorbootwereldje ) is dit de tweede professionele videoproductie van Rene Wessels. ' Je zou de grote Turfroute in een week kunnen varen, weet hij, maar het is veel leuker om af en toe van boord te gaan.' De filmer ontrafelde daarom de verhalen van bewoners en oud-gebruikers aan dit nostalische trajct, vermaard vanwege z'n vele bruggen en maar liefst achttien nog handmatig te bedienen sluisjes. Zijn motto: ' Ik probeer mensen juist van de boot af te krijgen, het gebied in. Stuur ze bewust door naar de VVV: haal daar eens een fietsroute op, wandel door de dorpjes, geniet van de natuur en cultuur. ' Lieflijke oorden als Gorredijk verdienen het om verkend te worden, als je 't Rene vraagt. De moeite waard voor een nadere kennismaking, net als de Kale Duinen bij Appelscha, de Brink van Diever, de vele winkeltjes van Meppel ( en beklim ook de toren tijdens een bezoek'), de italiaanse sfeer die Giethoorn uitademt of een vleugje historie in vestingstad Steenwijk.

Diepgang

Gezien het succes van zijn vorige productie vindt ook deze video ( verkrijgbaar bij een groot aantal VVV's langs de route en te bestellen via telefoonnummer 033-4807537 ) gretig aftrek bij de gemotoriseerde toervaart. De Turfroute - voorzien van legio gratis afmeergelegenheden - is immers geschikt voor grote schepen tot een hoogte van zo'n 3.35 meter. ' Alleende diepgang vormt nog een belemmering: maximaal 1.10 meter. Maar daar wordt aan gewerkt', weet Wessels, ' de totale route is binnen een paar jaar uitgebaggerd '.

Niet rijk

Rijk zal de enthousiaste filmer er nooit van worden. Film, regie, montage, presentatie, voice-over, geluid ( 'ik heb dit keer 75 cd's afgeluisterd voor de juiste filmmuziek') en lay-out van videihoes, foldermateriaal en persberichten: Rene doet alles in eigen beheer. ' Ik ben meer dan tweeduizend uur met een film bezig. Dat kan dus nooit uit.' Grinnikt: ' Het is en blijft puur hobby '.

' Met de opbrengst kan ik hoogstens weer een nieuwe film maken.' Dat die er komt is zeker. Rene Wessels overweegt de ' Drenthe - Overijssel route ( 175 kilometer ) als vervolg, die vanaf Meppel richting Emmen voert. En anders wordt het wel de Kop van Overijssel of een rondje randmeren van Lek, Ijssel en Vecht, dichter bij eigen huis. ' Ik wil voor mijn pensioen heel Nederland nog door ', klinkt het gedreven, ' dus ik hoef me niet te vervelen '.