Woudklank

Politieman filmt al varende Turfroute

Gorredijk - De 38-jarige René Wessels uit Hoogland (gemeente Amersfoort) vaart dit jaar alweer voor het tiende jaar achtereen de turfroute. Wessels, zijn vrouw Gerda (40) en zijn dochter Patricia (5) liggen met hun Pedero 33-kruiserin de Compagnons-faert aan het parkje achter Timmerfabriek de Vries in Gorredijk. Hij vindt het handmatig bedienen van de kunstwerken de charme

Rene Wessels met camera, zijn vrouw Gerda en dochter Patricia op het achterdek van hun kruiser "Elmajo".

van de Turfroute. Dat moet vooral zo blijven. De route is mooi door zijn eenvoud. Je vaart hier ook nog eens over een historisch water en je hebt prachtig uitzicht over de landschappen. Het is fijn dat het gelukt is deze vaarten open te houden. Wessels is ook vol lof over de Nije Kompanjons. " Ze krijgen veel voor elkaar! ".

Rene Wessels is politieman en in zijn vrije tijd videofilmer. Hij maakte reeds een videofilm over varen door Groningen, volgens hem de mooiste vaarprovincie van Nederland.  " De Turfroute is een goede tweede hoor!" Voor deze 52 minuten durende film draaide hij zo'n 20 uur film en voer hij over alle vaarwegen in deze provincie. " Dat was bij elkaar opgeteld wel een jaar werk!" Hij maakte verder video's over het duiken in de Costa Brava en een film over het werk van de voormalige RP te Water., thans het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD). Met een film over een tiendaagse zonvakantie won hij al eens een vierde prijs in een landelijke wedstrijd. Op dit moment is Rene Wessels bezig met de opnamen voor een professionele videofilm over de Turfroute. De film over de turfroute wordt met veel liefde gemaakt. " Ik wil dat de mensen er van genieten!", zo is het credo van Wessels.

Wessels en zijn vrouw hadden aanvankelijk een boot en een caravan. " We hebben beide ingeruild voor dit ruime schip. Ik heb per wel een maand of drie nodig om 'm perfect te houden. Maar dat moet ook wel, want het schip komt ook op de video voor, aldus Wessels, die tot zijn verbazing geregeld herkend wordt van de videofilm over Groningen.  ( Zie ook de voorpagina van deze krant )

Kor Hylkema