Woudklank 1

Videoband " Varen op de Turfroute " uitgekomen

Gorredijk - Politieman en amateur-videomaker Rene Wessels uit Hoogland heeft vorige week na vijf maanden monteren de videofilm " Varen op de Turfroute " afgerond. Hij heeft de film reeds getoond aan de bestuursleden van de Nije Kompanjons, verantwoordelijk voor het Friese gedeelte van deze route. Die hebben enthousiast gereageerd. Volgens voorzitter Jantienus Have is het een aardig programma geworden, met mooie beelden. " We staan er zeker achter.  We gaan de video promoten door een foldertje in de tas te doen. Die tas krijgt iedereen die in Gorredijk de sluis binnenvaart. "

Wessels schoot voor de video 16 uur aan videobanden vol. Uiteindelijk is het programma 52 minuten lang geworden. In die tijd wordt niet alleen het varen door het Friese gedeelte van de Turfroute tussen Akkrum en Appelscha beschreven, maar vaart hij met zijn kruiser Elmajo de gehele route over de Drentse Hoofdvaart, via Meppel, Giethoorn, Steenwijk, Ossenzijl, een zijsprongetje naar Oldeberkoop en door Heerenveen terug naar Akkrum. Het aantal minuten over het Opsterlandse gedeelte is in verhouding redelijk, zo vindt Have. Zo komt de camping en het huiskamer-cafe op Ulesprong van Frieda v/d Berg aan bod en komt Frieda ook zelf aan het woord. Tevens is er aandacht voor de beurtvaarder Tjerk Hiddes en een kort "petear' met de oud-schipper Steffen van der Werf. Wessels geeft ook toeristische tips en informatie over de natuurgebieden waar hij doorheen vaart. Ook beklimt hij regelmatig een toren om van het uitzicht te genieten. " Het schip is een vervoermiddel om er vervolgenste voet of met de fiets op uit te gaan. Er is echt heel veel te zien en te beleven in deze natuur- en historierijke route. Ik vind het mooi als ik mensen kan enthousiasmeren om een gebied te bevaren. Ik doe er echt mijn best voor. Het streelt je als achteraf wordt gebeld en mensen laaiend enthousiast reageren."

SALLAND

Wessels heeft nu plannen voor een video over het varen door het Salland, het gebied in Drente en Overijssel. " Het zou fijn zijn als de promotie werd gesponsord. Daar is nu eigenlijk geen geld voor. De films zijn eigenlijk veel te goedkoop. Ze zijn F100,= waard, maar te koop voor maar F32,50. Dat moet ook, want de watersport is al duur genoeg. Ik verdien er zelf niets aan, het kost nog steeds geld. De opbrengst van de films wordt besteed voor de volgende film. Zo worden de touwtjes aan elkaar gebreid." Wie meer wil weten over de video's van Wessels kan terecht op zijn website www.wesselsvideo.nl. Het is de bedoeling dat " Varen over de Turfroute " ook bij de VVV's in het gebied te koop zal zijn.

de Woudklank donderdag 15 maart 2001