bezienswaardigheden provincie Groningen

 

In onze drie routes die we bevaren, zijn vele bezienswaardigheden. Eigenlijk is er in elk rondje op zich genoeg te zien en te beleven.

Het begint in het Damsterdiepcircuit natuurlijk met de stad Groningen zelf. Daar is hetHet Groninger Museum. bekende Groninger museum ( U weet wel, van die schilderijen waar zelfs ik mijn camera niet op durfde te richten ). Dan hebben we de bijna 100 meter hoge Martinitoren die ook te beklimmen is. Wordt je bij het beklimmen trouwens snel duidelijk dat de conditie toch wel erg matig is. De beloning is het geweldige uitzicht over de stad en de veer omtrek. In Groningen vinden we ook het Scheepvaartmuseum, waar erg veel informatie is over zeilvaart. Ook zijn er veel grote oude scheepsmotoren te bekijken. Een tocht door het gezellige Groningen is een belevenis apart. Het is een stad met een Universiteit. dat zie je gelijk aan het grote aan kroegjes wat er is. Buiten hebben de meesten een terrasje, waar je even kan gaan zitten.

In Veendam vindt je het Veenkoloniaal museum, wat iets vertelt over de turfstekerij en ook wisselende tentoonstellingen kent.

de Freylemaborg.In het kleine plaatsje Slochteren is het schilderachtige Freylemaborg. Dit is een prachtig grote borg met grote beelden er voor. Een juweel van een plaatje. Ook hier vinden we wisselende tentoonstellingen.

In Appingedam is er het musum Stad Appingedam. Hier is onder andere de grootste verzameling van Nederland als het gaat om gereedschappen van een koperslagerij.

In Nieuweschans is er een naaimachinemuseum en een vestingmuseum.

In ter Apel vinden we een groot klooster in de bossen.

Patricia in actie in de kaarsenmakerij in Bourtange.Bourtange is eigenlijk een groot museum op zich. Het is een vestingdorp, wat geheel is herbouwt. Dit is op voortreffelijke wijze gedaan. Als U daar toevallig op een zondag bent, moet U zeker even gaan kijken bij het wekelijkse schot met het kanon. Hier vinst U onder andere een kaarsenmakerij.

Groningen is vooral een pracht van een provincie, met waterwegen die voorlopig bij mij heel erg veel indruk hebben gemaakt. Ik noem het in de videofilm " Varen door Groningen " niet voor niets De vaarprovincie van Nederland. Echt een keer naar toe gaan !!