Varen door Oost - Nederland

Heet de nieuwste 83 minuten lange DVD. 

Het resultaat is wederom heel bijzonder. U weet dat we dat niet zo maar zeggen. De route is prachtig. Een droomreis voor iedereen met een motorboot. Voor het eerst een vaarroute tevens geschikt voor grotere schepen.

Ook deze keer wordt de film geprezen om z'n veelzijdigheid en bijzonder hoog informatiegehalte. Tevens werd de wederom toegenomen kwaliteit niet ontgaan. Nog niet deden we verslag van zo veel steden en dorpen. Dit uiteraard niet zonder de prachtige vaarshots en natuurbeelden in het schitterende oostelijke gedeelte van ons land. Voor het eerst filmden we op drie rivieren, waaronder de snelstromende Gelderse IJssel. We hebben horen zeggen dat vele professionals op televisie hier een goed voorbeeld aan kunnen nemen. Een compliment waar we heel erg gelukkig mee zijn. Wij zijn kennelijk goed bezig.

 

 

 

 

 

foto: Klaas Bakker

Wij filmden in de provincies Drenthe, Overijssel en Gelderland de Salland-route of Drenthe Overijssel-route, zoals hij ook wel bekend is. Een schitterende 275 km lange vaarroute die we grotendeels voor het eerst voeren. We gaan over de IJssel bij Zwolle tot Zutphen en over de kanalen langs Almelo, Nieuw Amsterdam, Emmen, Coevorden en Meppel. Ook de schitterende Overijsselse Vecht met parels van dorpen ( Dalfsen en Ommen ) komt uitgebreid in de film voor. 

De route is compleet, zoals u dat van ons inmiddels gewend bent. We komen in de dorpen en steden. Er worden musea bezocht en we halen mensen voor de camera die wat te vertellen hebben.   

 

          

Voor het eerst filmden we ook op een "snelstromende" rivier; de Gelderse IJssel. Lang hebben we nagedacht of we dit aan het grote publiek konden aanraden. Uw ervaring trok ons over de streep. De meeste watersporters / motorbootvaarders varen gewoon al heel lange tijd en hebben dus heel veel ervaring. Velen misschien zelfs meer dan de 25 jaar dat wij varen. Bovendien geven we adviezen en eventueel waarschuwingen waar die op z'n plaats zijn. We willen u tenslotte wel prachtige routes aangeven, maar niet onvoorbereid in moeilijke situaties laten komen. Ook moeten we het varen op stromend water niet als ondoenlijk schetsen. Dat zou onterecht zijn. We varen de route met de stroom mee en er zijn maar een paar zaken waar u rekening mee moet houden. Zoals het invaren van een haven. Even tegen de stroming in gaan varen voordat u de haven in draait. En verder; de beroepsvaarders kunnen onverwachte vaarbewegingen maken in vergelijking met niet stromend water. Dat doen ze om de stroming te gebruiken (voor hen is tijd immers geld). Dat kunt u zien aan de blauwe borden met witte rand naast de stuurkajuit die ze dan verticaal trekken. Kortom: zeker doen die route. Wij geven u alle handvatten en tips om ook hier veilig te kunnen varen. 

René Wessels: " We hebben genoten van deze heerlijke route. Voor het grootste gedeelte vaarden we hier voor het eerst. Hadden we echt veel eerder moeten doen. Er is zoveel te zien. Zoveel mooie steden. Dat zagen we niet eerder op een vaarroute. Ook de natuurschoon is prachtig. Fietsroutes te over. Schitterende kastelen. Wat opvalt is dat er veel jachthavens zijn met vele faciliteiten. En voor het eerst een route, die ook grotere schepen kunnen varen. Zeker een keer doen dus!"

 

De 17 uren tape van de opnamen van 2001 en 2002 werden gemonteerd tot een prachtige documentaire van 83 minuten lengte. 

Het is een lange film geworden. Waren de vorige films 52 minuten lang. Nu maakten we 83 minuten kijkplezier met veel info van en voor watersporters. Een enorme klus die we binnen 7 maanden hebben volbracht. "  

Bestel nu de DVD " Varen door Oost - Nederland ". Voor 27,50 euro thuis bezorgd.